czwartek, 21 lutego 2013

Kokardki na obiad

To jest przepis typu . Mam mało czasu a rodzina przy stole. Lub - raz,waz, trzy ,obiad na stół. W innym przypadku ,zrobione rano zakupy z lodówki wyparują .
Makaron może być różny ale danie jest leprze z makaronami szerokimi lub grubymi .




Składniki na 4 porcje


  •  2 filety drobiowe
  •  300g makaronu  kokardki 
  • 1 marchewka
  • 2 pory
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 200 g jogurtu lub smietany
  • sól,pieprz
  • olowa do smażenia

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie  . Umyte warzywa pokroić :cebulę w piórka, marchewkę w talarki ,por w półtalarki. Pieczarki w paski. Na rozgrzana patelnie wrzucam cebule i pieczarki ,posypuję solą aby cebula i pieczarki puściły soki. Następnie wrzucam marchewkę i por. Dolewam 1/2 szklanki bulionu ,można dodać wodę .Zmniejszam ogień i duszę przez ok 10 minut . Od czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą pierś kurczaka oprószam solą i pieprzem ,kroje na kawałki , podsmażam na drugiej patelni ok 5 minut (Mięso można podsmażyć pierwsze i przełożyć na talerz i na tym samym tłuszczu smażyć warzywa). Wkładam kawałki mięsa do warzyw dodaje jogurt , duszę ok 5 minut . Odcedzony makaron przekładam do rondla razem z warzywami i mięsem , wymieszam i podawać .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...