poniedziałek, 25 lutego 2013

Jajko na mortadeli i sałacie

Jest to chyba jedno z najprostszych śniadań . Szybko i smacznie . Dla mnie ma jeszcze wartość sentymentalną ,że tak to ujmę, ponieważ przypomina mi dzieciństwo. Były to czasy w których nie znosiłam sałaty. I moja mama dwoiła się i troiła abym trochę  zieleniny zjadła. Dlatego wtykała ją gdzie tylko mogła.  Udało się jej tak mnie do sałaty przyzwyczaić że nie wyobrażam sobie dnia bez paru listków.







Składniki  na jedną porcję

  • 1 jajko
  • 2 plastry mortadeli
  • garść sałaty
  • oliwa do smażenia
  • sól,pieprz do smaku

Wykonanie

Na talerz rozkładam opłukane i wysuszone listki sałaty. .Mortadelę smażę z każdej strony do zrumienienia się. Na plastry wbijam jajko i delikatnie go przytrzymuję do chwili ścięcia białka . Zmniejszam ogień i przykrywa patelnię . Jajko szybciej się zetnie. Następnie wykładam na sałatę . Doprawiam pieprzem , solę bardzo mało ,ponieważ mortadela jest słona.  







2 komentarze:

  1. Ależ to jajko apetycznie wygląda:) zapraszam na konkurs na naszym blogu
    http://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Postaram sie jakiś ciekawy przepis załączyć do konkursu. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń