niedziela, 16 grudnia 2012

Łosoś w galarecie

Wiadomo ; na Wigilię musi być ryba w galarecie . Od kilku lat przygotowuję tradycyjnie karpia i trochę współcześnie łososia . Muszę przyznać że lepiej mi smakuje łosoś .




Składniki na 3 porcje


  • 3 dzwonki duże łososia
  • 2 cebule
  • 1włoszczyzna
  • do przybrania : jajko,1/4 papryki , łyżka kukurydzy
  • głowę , płetwy ( można dokupić osobno)
  •  przyprawy : listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego , 10 ziaren pieprzu czarnego
    sól , pieprz,

Wykonanie 

Ja kupuje rybę w całości . Myję ja ,odcinam głowę i płetwy ,dzielę na dzwonka .
Do dużego garnka wlewam ok 3-4 litrów wody , dodaję oczyszczoną i umytą wloszczyznę ,przyprawy , cebulę i gotuję .Gdy warzywa są na pół twarde wkładam głowę i płetwy, zmniejszam ogień ( przy ostrym ogniu wywar z mętnieje) Wywar musi gotować się podobnie jak rosół - wolniutko.
Po 30 minutach ,wyciągam włoszczyznę i wkładam dzwonka łososia , gotuje je ok 10  minut . Po wyciągnięciu usuwam ości i skórę . Ukladam na głębokim półmisku . Próbuje wywar najczęściej trzeba go doprawić pieprzem i solą .Zalewam ostudzonym wywarem .
Pozostaje tylko czekać do zgęstnienia galarety. 
Jeśli nie jestem pewna konsystencji galarety to dodaje trochę żelatyny.

4 komentarze: