poniedziałek, 5 listopada 2012

Racuchy z ogórkiem

Takie sobie pospolite racuchy , a ile możliwości ?. Na słodki ,na slono,na ostro , na kwaśno.Możliwości multum. Ważne również że znikają z talerza bez komentarzy  . Dzisiaj zrobiłam z ogórkiem i pomidorem.



Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 200g kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1 pomidor
  • oliwa do smażenia

Wykonanie

Krok 1 Ogórek i pomidor myję i obieram ze skórki ,następnie kroję w kostkę .
             mąkę przesiewam do wysokiej miseczki i dodaję jajka,kefir,proszek do pieczenia,
             dokładnie mieszam.
Krok 2 Dodaje pokrojone warzywa i 1/2 płaskiej łyżeczki soli ,powtórnie mieszam.
             (gęstość ciasta powinna być jak jagurt grecki .)
Krok 3  Na rozgrzaną patelnie nakładam placuszki i smażę na rumiano
                       Podaje z twarożkiem rozrobionym śmietaną i z odrobina szczypiorku




2 komentarze:

  1. Przyznam, że racuchy kojarzą mi się z czymś słodkim.. I ogórek z nimi wydaje mi sie dziwnym połączeniem. Ale ciekawym. :) Pozdrawiam i zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuchy nie są pospolite ...racuchy są PYSZNE ! / i tej wersji będę się trzymać :):) /

    OdpowiedzUsuń