piątek, 9 listopada 2012

Jajko w koszulce panierowane

Nic szczególnego , jajko w koszulce, ale jest delikatne proste i smaczne. Dzisiaj postanowiłam go trochę udziwnić i panierować w bułce tartej. Wyszło całkiem smaczne.



 

Składniki

  • jajka ilość zależy od osób
  • bułka tarta 
  • sól,pieprz według uznania
  • dużo wody (na jedno jajko 1/2 litra )
  •  jajko do panierowania
    Wykonanie                                                                                                                                                                                               



 Gotujemy wodę w rondelku tylko tyle aby zakryło jajko (można do zimnej włożyć jajko w skorupce ,jeśli będzie zakryte wodą to jest odpowiednia ilość) Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień żeby woda była spokojna. Do łyżki wazowej wbijam jajko i pomału wkładam do wody. Jak białko zacznie się ścinać delikatnie przekręcam łyżkę i wyciągam ją pozostawiając jajko w wodzie










 Ugotowane jajka delikatnie zanurzyć w roztrzepanym jajku ,następnie obsypać je bułką tartą wymieszaną z przyprawami










Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony do zrumienienia panierki. Gotowe .

 Podawać z sałatą ,surówką lub z samym pieczywem



3 komentarze:

  1. Szkoda, że nie napisała Pani o najważniejszym czyli ile się gotuje .....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie napisałam ponieważ jajko jajku nie jest równe. Ale dokładne fotki są zamieszczone na stronie " porady babci" Opis do każdego zdjęcia jest tam również. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dziękuje za zaproszenie. Chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń