czwartek, 18 października 2012

Zrazy - zaproszenie do akcji

Zrazy-tradycyjne danie kuchni staropolskiej, zwłaszcza szlacheckiej i myśliwskiej, obecne w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej
W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości- Tyle wikipedia. Obecnie zrazy robi się z różnych gatunków mięsa i nie tylko uciętego plastra ale i niekiedy z mielonego mięsa .Najważniejsze żeby tam znalazł się grzybek i cebulka. A tak skrótowo
to mogą być mięsne ,z kasz, ziemniaków. ważne żeby dobrze bawić się a przy okazji smacznie zjeść




Tym zdaniem chciałabym zaprosić do mojej akcji  KRÓLESTWO ZRAZÓW  która już wkrótce rozpocznie się na Durszlak.pl


Skladniki  4 porcje

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • garść grzybów suszonych 
  • sól,pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Wykonanie 

Mięso myję i osuszam , grzyby płuczę kilka razy i gotuję do miękkości. Jeden filet podsmażam i lekko duszę go . W tym czasie dwa pozostałe filety kroje na dwie części , tak aby było 4 kotlety. Następnie opruszam je solą i pieprzem rozbijam na ciękkie plastry .  Usmażony filet miksuję na masę z dodatkiem soli i pieprzu do smaku . Cebulę i gotowane grzyby kroję w kostkę , podsmażam je . Lekko doprawiam.
 Płaty filetów  smaruje zmiksowaną masą pasztetową na to rozkladam farsz z grzybów i cebuli ,mocno koluję , Na wszelki wypadek spinam każdy wykałaczką . Smarze je na bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony i przekladam je do rondelka ,podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu często przekręcając . Pod koniec dyszenia dodaje szklankę wody lub bulionu zagotowuje zagęszczam mąką i 1/2 szklanki jogurtu greckiego , doprawiam . 






Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Zrazy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz