wtorek, 2 października 2012

Zawijaski z pieczarkami i jajkiem

Wracam do ulubionego , może lepiej praktycznego  , ciasta francuskiego . Jak już kiedyś pisałam , przekąski z tym ciastem sa łatwe ,szybkie i przyjemne.
Dzisiaj też coś takiego przedstawię. Przepis na farsz powstal z tego co było w lodówce , niestety wybór miałam prawie żaden . Czyli pieczarki i jajka . Solo to było tego za mało żeby posmarować płat ciasta . Dlatego musiałam połączyć . Wyszło coś takiego




Jesli chodzi o formę to żaden wynalazek dlatego przyznaję się tylko do farszu.

Skladniki

  • ciasto francuskie
  • 7 jajek
  • 11 pieczarek (miałam średnie)
  • 1 duża cebula
  • sól,pieprz 

6 jajka ugotowałam na twardo , cebulę i pieczarki drobno posiekałam i podsmażyłam ( można posiekać grubiej i po podsmażeniu zmiksować ) . Obrane jajka widelcem rozdrobniłam i dodałam pieczarki sól,pieprz do smaku i dokładnie wymieszałam  , doprawiłam troszke pieprzem i wyłożyłam na rozłożone ciasto francuskie. Równomiernie go rozprowadziłam i od szerszej strony zaczełam zwijać, aż powstał długi rulon.
Potem pokroiłam w krążki ok 2 cm . Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,lekko każdy krążek przygniotłam ręką . ostatnie jajko rozbiłam w szklane i posmarowałam każdy krążek . W rozgrzanym piekarniku do 180 stopni siedziały zawijaski 25 minut . To wszystko.








5 komentarzy:

  1. ja też lubię ciasto francuskie, właśnie za szybkość przygotowania smacznych dań i przekąsek :) jest niezastąpione jak niespodziewanie wpadną goście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pychota! Uwielbiam ciasto francuskie za szeroki wachlarz zastosowań! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...