wtorek, 16 października 2012

Ryż z jabłkami

Czas na coś szybkiego,miękkiego i słodkiego, czyli na leguminę . Najczęściej go robię gdy zostanie mi ryż z obiadu. Jak to moja połówka mówi przemawia przez ciebie skompstwo , natomiast ja uważam że coś w rodzaju oszczędności , bo nie sztuka coś wyrzucić do kosza ale jeszcze coś z tego zrobić . A jeszcze jak sąsiadka wpada na ploteczki przy kawce a nawet okruszka słodkiego nie ma . To ja się pytam czy to jest skompstwo czy gospodarność . Juz nie wspomnę o przyjemności , za oknem  plucha a przy kominku kawka i na słodko ryż z jabłkiem oraz bardzo miłe towarzystwo .




Składniki 

2 szklanki ryżu 
1i 1/2 jabłek ( słodkich )
3 jajka
szczypta soli
4 łyżki cukru ( jeśli ma być bardzo słodki to więcej)
cukier waniljowy.
200g śmietanki 30%


Wykonanie 

Ryż płuczę i gotuję na półtwardo (jeśli wykorzystuję ryż wcześniej ugotowany i miękki to potrzebna będzie bułka tarta 2 łyżki ) jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach . Jajka rozbijam i żółtka dodaję do ryżu a białka ubijam na sztywną pianę . do ryzu dodaje cukier ,szczyptę soli i mieszam dokładnie , następnie dodaję jablka mieszam na koniec piana . (Jeśli korzystam z bułki to ją tez teraz dodaję) Jeszcze raz mieszam . Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , można tez tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut
Inny sposób przekładania to warstwa ryżu ,warstwa jabłek itd. Ja nie stosuje tego sposobu ,ponieważ jest za bardzo such po wypieczeniu . Dlatego mieszam wszystkie składniki i mój ryż jest wilgotny . Jest to oczywiście moje zdanie .
 Zostaje tylko ubić śmietankę z cukrem waniljowym i coś słodkiego gotowe



3 komentarze:

  1. Mm, uwielbiam! Moja mama zawsze taki robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. danie z dzieciństwa, uwielbiam!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo... pychota :) tak dawno nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...