piątek, 19 października 2012

Kotlet z jajek

Na kolacje lub śniadanie to całkiem nie złe danie . U mnie jajka są lubiane pod każda postacią ,dlatego sporo wymyślam nowych przepisów . Ale nieraz jest tak że w głowie pustka i nie mam pomysłu na coś do zjedzenia .  W ten czas sięgam do książek lub gazet z przepisami . tak właśnie dzisiaj było . Miałam kopę jaj i nie miałam pojęcia co z tym zrobić . Znalazłam stary zeszyt z wycinkami z gazet różnych przepisów kulinarnych. Co to były za czasy ? żadnej książki a jak już wychodziła jakaś to albo nie zdążyłam ją złapać ,albo skończyły się tuż przede mną . To to prostu wycinałam przepisy z gazet i je wklejałam do zeszytu . W dobie pięknych kolorowych książek zalegających na półkach sklepowych , moje zapiski wyglądają niczym sierotka Marysia przy królowej Śniegu. Ale co tam -- od czasu do czasu sięgam po nie. Teraz wykorzystam taki przepis 




Składniki

  • 7 jajek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżka bułki tartej

Wykonanie

6 jajek gotuje na twardo. cebulę drobno siekam i podsmażam . Ugotowane jajka obieram i rozgniatam je na masę ( można zmiksować ale ja nie lubię papki) do masy dodaję cebulę,majonez,1 łyżkę bułki,sól,pieprz,jajko surowe . Dokładnie mieszam , formuje kotlety , obtaczam w pozostałej bułce i smażę na bardzo rozgrzanej patelni z obydwu stron na złoty kolor . Podaje z surówką .


6 komentarzy:

  1. przypomniałaś mi dzieciństwo, wtedy takie kotlety jadałam, muszę je zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ,można je nazwać " smaki dzieciństwa"

      Usuń
  2. a co z 7 jajkiem? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaje do masy jajecznej. Pozwala ono na ściągnięcie masy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...