poniedziałek, 29 października 2012

Klopsiki

Klopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje .
te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym .




Składniki na klopsiki

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • sól , pieprz do smaku
  •  
  • Składniki na sos

  • 200g śmietany 18%
  • 200g jogurtu naturalnego lub bulionu 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • sól  do smaku

Wykonanie

Kajzerkę moczę w wodzie( można w mleku lub bulionie) .Umyte i wysuszone mięso kroję na drobne kawałki i przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa na końcu mielę wyciśniętą kajzerkę . Do mięsa dodaję płaską łyżeczkę soli, 1/2 łyzeczki pieprzy (można mniej) pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, zapomniałam o majeranku i jajko . Wszystko dokladnie mieszam i formuje kulki wielkości jajka. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę klopsiki z każdej strony na rumiano.Następnie wrzucam  paprykę słodką podsmażam ją dodaje ostrą wlewam śmietanę i jogurt mieszam delikatnie zmniejszam ogień i klopsy dochodzą jeszcze ok 15 minut . Na końcu dosalam  jeśli jest to konieczne . Sos trzeba często mieszać .


Podaje z ziemniakami i sałatką z pomidorów  Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz