poniedziałek, 15 października 2012

Kaczka faszerowana

Faszerowana kaczka to wyższa szkoła jazdy  jak to mawiała moja mama. I rzecz nie polega na zrobieniu ale na upieczeniu . Czas pieczenia zależy od rodzaju kaczki (czy jest zwykła wiejska taka z gospodarstwa, czy z hodowli )od rodzaju mięsa jaki dajemy do farszu,od piecyka .Krótko mówiąc samo przygotowanie wyluzowanie to mały pryszcz.










Kaczka w całości niestety jest nie w czlości , ponieważ w czasie gdy poszłam pa aparat moja rodzina już zaczęła ją kroić





Składniki

  • 1 kaczka 
  •   
  • 1/2 kilograma filetu z indyka 
  • 2 kajzerki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść jabłek suszonych ( nieraz w zamian używam śliwek)
  • 1 duża marchew lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku ( nie musi być )
  • sól,pieprz 
  • 2 jajka






Wykonanie 

Myje dokładnie kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Następnie luzuję kości ( dokładniejszy opis i zdjęcia zamieszczę na stronie porady babci ,ponieważ nie są przyjemne dla oka)
Wolne od kości mięso nacieram solą ,pieprzem,majerankiem i wkładam do lodówki na ok. 2 godziny.
W tym czasie przygotowuje farsz .Marchew gotuję , cebulę kroję drobno i podsmażam razem z pokrojonym czosnkiem ( chodzi o to żebu dala smak anie błyszczała przy krojeniu ) Miele mięso indyka i namoczone prędzej i wyciśnięte kajzerki ,dodaję pokrojoną natkę pietruszki ,podsmażoną cebulę i czosnek, ugotowaną i rozgniecioną marchewkę (będzie widoczna i doda koloru) suszone jabłka ,majeranek sól (płaska łyżeczka) pieprz (płaska łyżeczka) na koniec jajka . Bardzo dokładnie mieszam na jednolitą masę
Następni miejsce po szyi związuję i wkładam farsz dziurę zaszywam lub spinam wykołaczkami formuję kształt . Wazne : farszu nie może być ścisło ,ponieważ skóra będzie kurczyć się i popęka w miejscu łączenia.
Wkładam do rozgrzanego 180 stopni  piekarnika na ok 3 godziny( można zawinąć kaczkę w folię aluminiową ,lub rękaw do pieczenia wtęczas temperatura 200 stopni .

3 komentarze:

  1. Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje:)) Często ją piekę ponieważ jest dobra na ciepło i na zimno na kanapki :)) Pozdrawiam

      Usuń