środa, 10 października 2012

Ciasto na makarony domowe

Przepis na ciasto makaronowe podaje ze zwykłego lenistwa , ponieważ często robię dania używając makaronów mam zamiar odsyłać moich ulubionych czytających do tego posta. W innym wypadku post na jakieś danie byłby STRAAAAAAAAAAASZNIE  długi .
Makarony domowej roboty -że tak powiem - są raczej podobne i nic szczególnego w tej sprawie nie można wymyślić .


Jedno jest pewne że ciasto na makaron musi być całkowicie inne niż na pierogi , czyli musi być twarde .
Twardość dają jajka ( dokładnie mówiąc białka)

Sklad  na trochę więcej niż 1/2 kg klusek

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie

Na stolnicę lub do miski  przesiewam mąkę , na środku robię dołek i wbijam do niego jajka ,wlewam mleko,wsypuję sól. Wszystkie składniki mieszam ,jeśli jest za malo plynu i mąka jeszcze nie połączyła się dolewam  troszkę wody cały czas mieszając .Nie można przeholować z wodą ponieważ ciasto będzie za rzadkie i trzeba będzie dodać mąki i tak w kółko ( żeby uniknąć takiej sytuacji to najlepiej mieszać ciasto od środka i razie jak jest już zwarte a mąka jeszcze została to po prostu mąkę odsypać do torebki)   Gdy już wszystkie składniki są połączone to zaczynam wyrabianie ciasto ( na stolnicy jest to łatwiejsze .) Gotowe powinno być jednolite i gladkie , teraz zostaje tylko rozwałkować na placki i pokroić na szerokość jaka potrzebna .
Można do tego użyć maszynki do makaronu , ale dla mnie to za długo trwa i czasami tylko używam jej do pokrojenia na właściwe kluski ( czyli na sam koniec)

4 komentarze:

  1. Co oznacza skrót "kl"? Bo chyba nie kilogram- kg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja ! Powinno być "kg" . :( .Przepraszam . Pozdrawiam :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...