niedziela, 2 września 2012

Ziemniaki faszerowane

Faszerowane ziemniaki to jedno z dań które może być przystawką i obiadem . Przynajmniej dla mnie. Jeśli ma być obiadem to dodaje jakąś surówkę. Jest to dość wygodne danie ,ponieważ farszem może być praktycznie  wszystko




Składniki na 2 porcje

  •  4 duże ziemniaki
  •  3 jajka
  • 10 dkg wędliny 
  • 1 łyżka kukurydzy
  •  2 łyżki majonezu
  • 5 dkg zera żółtego 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mleka
  •  sól,pieprz 

Wykonanie

Ziemniaki gotuje na półtwardo w mundurkach . Ugotowane na twardo 2 jajka i wędlinę kroję w kostkę ,przekładam do salaterki ,dodaję majonez 1/2 łyżki masła ,kukurydze i z tarty na drobno ser. Dokładnie mieszam ,doprawiam solą i pieprzem . W osobnej salaterce rozbijam jajko z resztą masła (masło nie musi rozpuścić sie) i mlekiem .Zalewam farsz ,ponownie mieszam .
Ostudzone ziemniaki obieram ze skórki ucinam koniec i łyżeczką deserową wybieram wnętrze  ( środek musi być pusty) w powstały otwór wkładam farsz . Resztą masła smaruję ziemniaka i obtaczam w bułce tartej. Ukladam w naczyniu żaroodpornym i pieke 40 minut w temperaturze 180 stopni .Świetnym dodatkiem jest dip czosnkowy . 




















                                              

1 komentarz:

  1. wyróżniłam tego bloga w programie liebster blog.
    http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
    zapraszam do zabawy

    OdpowiedzUsuń