poniedziałek, 17 września 2012

Sałatka z zielonych pomidorów + dodatki

I znowu moje ukochane ,rzec by można , zielone pomidory. Nic nie mogę poradzić nie dojrzały a wyrzucić mi szkoda . Pozostają dwa wyjścia - zakisić jak ogórki lub zrobić jakąś sałatke . Wybieram to drugie ,poniewaz kiszone pomidory nie bardzo mi smakują .


Skladniki

  • 1 kl zielonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 duże jablka
  • sol,pieprz 
  • odrobina cukru(w poradach)
  • oliwa do smażenia

Wykonanie

Cebulę i pomidory kroję w plasterki,  marchew w słupki (można w krążki) jabłka w ósemki lub w pół talarki
Do rozgrzanego rondla wrzucam cebulę podsmaza ,cały czas mieszam ,po 1do2 minut rzucam marchewkę ,pomidory, mieszam i posypuje solą aby warzywa szybciej zmiękły. Podsmażam jeszcze ok 5 minut cały czas mieszając. Teraz wrzucam jabłka i dolewam 1/2 szklanki wody ( maże być bulion) zmniejszam ogień do minimum i duszę pod przykryciem ok 10 minut . Doprawiam solą i pieprzem  Gotowe .

Można podawać ja ciepłą jak również na zimno.
Życzę smacznej kolacji

4 komentarze:

  1. Robiłam dziś z nich sałatkę, ale zupełnie inną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że jeszcze ktoś wykorzystuje zielone pomidory:)

      Usuń
  2. to ja zrobię jutro, bo mam wszystkie składniki :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń