poniedziałek, 3 września 2012

Pstrąg duszony w jabłkach

Bardzo lubię pstrągi . Maja delikatne mięso i łatwo przechodzą zapachem i smakiem warzyw . Dlatego łatwo je przyrządzić . Dlaczego jeszcze je lubie? W duszonych ości łatwo odchodzą od mięsa . Lepiej trzymają sie kręgosłupa . Niestety w smażonych ości trzymają sie mięsa , odrywają od kręgosłupa ,dlatego jest z nimi więcej problemów.






 Składnik


  • 2 pstrągi
  • 6 jabłek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • świeża bazylia  ( może byc suszona 2 łyżeczki)
  • sól, pieprz
  •  listek laurowy

Wykonanie

Cebulę pokroić w piórka, jabłka w półtalarki , Połowę wrzucić do głębokiego rądla ,dodać masło i lekko poddusić . W tym czasie sprawić rybę ( sposób sprawiania w poradach) natrzeć solą i pieprzem do środka włożyć bazylię, ułożyć na jabłkach , pozostałą częścią przykryć pstrągi , dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu i dusić na wolnym ogniu 25 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie ryba jest gotowa .



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz