środa, 12 września 2012

Placki ziemniaczane na ostro

 Placki ziemniaczane to żaden wynalazek ,każdy je zna i każdy je robi i na inny sposób .
Osobiście  nie przepadam za plackami ziemniaczanymi z cukrem i śmietaną .Niestety mam w domu jednego osobnika który tylko tak jada i nie wyobraża sobie inaczej . Ale jak wiemy w większości siła ,a reszta rodziny lubi na ostro ,więc takie goszczą na moim stole dość często  Oprócz tego łatwo i szybko można je przygotować ,dodatkowo sa świetnym zapychaczem moich kochanych glodnych buziaczków.



Składniki 


  • 10 szt dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 10 dkg boczku lub kiełbasy 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól pieprz 
  • oliwa do smażenia
Wykonanie

cebulę,boczek,paprykę kroję w kostkę i podsmażam do miękkości. obrane i umyte ziemniaki ścieram na tarce ( nie na miazgę tylko na drobne wiórka) . Do masy ziemniaczanej w kladam podsmażone skwarki z papryką i cebulą  dodaje jajko ,mąkę ,majeranek ,1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu ,dokładnie mieszam . Rozgrzewam oliwe na patelni i kladę placki . (1 duża łyżka to jeden placek)  nie można dać dużo placków jednocześnie na patelnie ponieważ nie uzyskają chrupkości

2 komentarze:

  1. Zdecydowanie wolę taką wersję - ostrą - od słodkiej. Robię podobne i podaję z gulaszem :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opisana wersja to śniadaniowa . Jako samodzielne danie to też podaje z gulaszem lub sosem meksykańskim :) pozdrawiam

      Usuń