czwartek, 20 września 2012

Naleśniki pikantne

Naleśniki to świetna przekąska dla tych całkiem małych i dla całkiem bezzębnych .Dla tych ostatnich to niestety jest uzależnione od farszu ale w 80% są przyjazne . W swoim życiu nie spotkałam kogoś kto by nie lubił naleśników ,pytanie dotyczy jakich? na slono czy na słodko . U mnie w domu jadamy najczęściej na słono . Jeden  z takich przepisów podam teraz




Skladnki na 10 szt

ciasto naleśnikowe

  • 1i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kefiru (lub mleka)
  • 1/2 szklanki wody ( mineralna gazowana daje puszystość)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru (w dwa palce)
  • 1 łyżka oliwy

farsz
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 10 pieczarek
  • 1 filet z kurczaka 
  • 1 pomidor lub koncentrat 
  • sól,pieprz
  • 1/2 łyzeczki bazylii  
  • 1 jajko
  • 10 dkg sera żółtego ( może być inny rozpuszczalny)
  • oliwa do smażenia
Wykonanie

Do miski wsypuję mąkę sól,kefir,wodę  i szczyptę soli ,dodaje oliwę, wbijam żółtka . Miksuję na jednolita masę pod koniec miksowania , ubijam z białek pianę i dodaje do ciasta naleśnikowego , delikatnie łyżką mieszam. Na rozgrzana patelnie wlewam ciasto i rozprowadzam po całym dnie ( najmniej musi być 2 mm grubości) tak smażę wszystkie naleśniki .

Warzywa i filet myję i osuszam ręcznikiem, następnie kroję w paski . Wrzucam na rozgrzaną patelnię ,posypuję solą aby szybciej zmiękły ,po 3-4 minutach dodaje pomidora lub koncentratu i kilka kropel wody ,przykrywam pokrywką . Farsz musi się troche poddusić . Co pewien czas mieszam . Duszenie musi być na małym ogniu . Po 5 minutach doprawiam solą i pieprzem dodaje bazylię ,mieszam i nakładam na naleśnik zwijam w rulon i układam w naczyniu żaroodpornym
Ser ścieram na drobnych oczkach wbijam jajko i mieszam dodaje pieprzu . polewam tą miksturą naleśniki . wkladam do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut ( ser musi sie rozpuścić .)
Przekąska gotowa ,jednakowo smaczna na zimno i na cieplo . Trochę keczupu lub innego sosu ostrego podniesie smak potrawie






10 komentarzy:

  1. nalesniki w takiej wersji to sama rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne nadzienie. To jedne z moich ulubionych naleśników. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. naleśniki to naleśniki - i na słodko i na słono... nie można ich nie kochać

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio zajadam sie wersją na słono. bardzo przyjemny farsz

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię pikantne naleśniki twoje smakowałyby mi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję . Spróbuj ,a na pewno będą Ci smakować:-)

      Usuń
  6. Tienes unas recetas muy ricas me gustan besos

    OdpowiedzUsuń