środa, 12 września 2012

Filet indyka faserowany

Od czasu do czasu lubię więcej czasu poświęcić jakieś potrawie.Dzisiaj to był Filet z indyka faszerowany pastą z bobu i szpinaku i filetem z kurczaka .Trochę tego dużo ,pracy przy tym jest również sporo , ale obiad znika w kilka chwil i nikt nie marudzi .




Skladniki

  • filet z indyka
  • filet z kurczaka
  • 1/2 kg bobu (miałam mrożony)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 mały słoiczek musztardy ostrej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli, 1/2 łyżki pieprzu
  • łyżka majeranku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego
Wykonanie

  Krok 1 . sól,pieprz i majeranek  mieszam.

  Krok 2 .  tą mieszanką oprószam  obydwa filety i odkładam do lodówki na 1 godzinę

  Krok3 . do gotującej i osolonej wody wrzucam bób.

  Krok 4 . czosnek i cebulę kroję w kawałki i podsmażam

  Krok 5 . ugotowany bób obieram z łupin przekładam do miski dodaje jajko,bułkę tartą,cebulę z           czosnkiem,masło , łyżeczkę musztardy i pieprz ziołowy.
        

 Krok 6 . dokładnie wszystko miksuję na jednolitą masę


Krok 7 . filet kurczaka kroję na pół wzdłuż aby powstał płat ,następnie smażę z obydwu stron po 1 minucie


Krok 8 . filet z indyka rozbijam na duży płat i formuję kwadrat lub prostokąt w zależności jak wychodzi.


Krok 9 . na ten płat wykładam farsz z bobu (łyżkę zostawiam ) i rozprowadzam go  równo

Krok 10 . na środek kładę filet kurczaka smaruję go resztą farszu i składam




Krok 11 . filet indyka zwijam mocno ściskając.(można związać go sznurkiem)


Krok 12 . całą roladę pokrywam musztardą i przekładam do naczynia żaroodpornego naczynia

Krok 13 . piekarnik nagrzany do 180 stopni czas pieczenia ok. 40 minut






2 komentarze:

  1. Sporo pracy przy nim, ale zapewne smak rekompensuje wszystko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak sporo ,ale smaczny i wygodny ,ponieważ to obiad i zostaje na kanapki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...