czwartek, 16 sierpnia 2012

Schabowe pałeczki

Dzisiaj moje ulubione kluchy , czyli kukurydziane. Właściwie to przenno - kukurydziane . Z samej mąki kukurydzanej nie da się zlepić makaronu.Mąka kukurydziana nadaje makaronowi kruchości ,delikatności i najważniejsze taki makaron lekko się zagniata . Raz-raz  ; i już jest zrobiony. Zrobię go dzisiaj do schabowych pałeczek.





Skladniki na makaron
                                                                                                                                                  

  • 1 szklanka mąki przennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyzeczki soli

Wykonanie
z wymienionych składników zagniatam ciasto.Rozwałkowuje go na grubość ok, 2 mm.





Kroję paski 2 cm i w poprzek na ok 15 cm









Składniki sosu

  • 20 dkg schabu  ( ok 3 cienkich plastrów schabu)
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 4 listki bazylii ( w granicach)
  • oliwa do smażenia i duszenia
  • sól pieprz

Wykonanie

paprykę ,cebulę , kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju , cały czas mieszam, dodaje pokrojonego w kostkę pomidora , tu należy posolić aby to wszystko soki puściło . Soki są potrzebne aby zaczęło się dusić . Po 5 m dolewam 1/2 szklanki wody , mieszam i dolewam mąkę ziemniaczaną ( oczywiście rozpuszczoną w zimnej wodzie )



W tym samym czasie smażę pokrojony w drobne paski schab














Do podduszonej papryki dodaje schab . 3 m duszenia i mieszania , Do warzyw dodaje kluchy ,dokladnie mieszam i na taslerz




Makaroniarnia 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...