poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Saszetki schabowe

Uwielbiam je . Mogą stanowić danie główne (obiadowe z dodatkiem surówki i  ziemniaków) oraz smaczną przystawką .









Składniki   na 4 porcje



  • 4 kotlety schabowe
  • 3  papryki (najlepiej po jednym kolorze)
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sół, pieprz do smaku
  •  1 jajko
  •  bułka tarta


Wykonanie

Kotlety porządnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem  Cebule,papryki pokroić w paski i podsmażyć ( tak aby lekko zmiękły ) Przełożyć do miski ( głębszego pojemnika ) Pieczarki pokroić i podsmażyć (muszą puścić sok) . Sok odlewamy a pieczarki miksujemy i przekładamy je do papryk. Dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Farsz kładziemy łyżką na kotlet i składamy go na pół , jak pieroga. Moczymy w jajku i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron . Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika 160 stopni na pół godziny .





4 komentarze:

  1. Zgrabna nazwa, zgrabne saszetki, znaczy się pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne . Na 100% pyszne.Jak je robię ,to wszystkie talerze puściutkie są po obiedzie.

      Usuń
  2. Pyszne danie i tak odmienne od "tradycyjnych"schaboszczaków! Pyszne i godne polecenia!:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. coś nowego, dzięki za podsuniecie pomysłu na takie danie!

    OdpowiedzUsuń