czwartek, 9 sierpnia 2012

Pierogi ruskie mojej mamy

Pierogi ruskie to takie pierogi o których Rosjanie mówią  polskie. Jak zwał tak zwał, grunt że są smaczne. Z racji mojego stażu kulinarnego spotkałam co najmniej kilka przepisów na te pierogi. Jednak , muszę powiedzieć że takie jakie robiła moja mama to nie spotkałam . Nawet moja połówka zjada je ze smakiem, chociaż pamiętam czasy ,że na hasło pierogi ruskie był nie glodny lub mówił że kluchów z kartoflami nie jada.
 Pierogi te można jeść na rożne sposoby ,np. z kwaśną śmietana (to moje ulubione) ze śmietana i na to jeszcze skwarki (nigdy nie odwrotnie). ze słodką śmietana , tylko z skwarkami , możne je odsmażyć i to wystarczy lub powtórzyć śmietany i skwarki.



Składniki 
                                                                                 


  • 1 kg ziemniakow
  • 400 g sera białego
  • 3 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • olej
  • soł, pieprz

Wykonanie

ziemniaki ugotować , cebule pokroić w kostkę i podsmażyć 


                                        

             

ser musi być twardy
rozdrabniamy go











dużo cebuli

















ser musi być twardy
rozdrabniamy go









Zostalo tylko zrobić ciasto i wykroić szklanką kółka . Skleić ,zagotować i  SMACZNEGO
                                                                                       

















2 komentarze:

  1. Porywam pierożka, dwa...i cały talerz :-)
    Zrobiłam się głodna patrząc na polsko-ruskie pierożki :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę...częstuj się . Mam nadzieję że Ci posmakują:

      Usuń