środa, 15 sierpnia 2012

Chleb słonecznikowy

Jak już kiedyś pisałam piekę sama chleb . Doszłam w tym do takiej wprawy że wszystko odmierzam na oko.Ale ten dokładnie sprawdziłam wszystkie miarki aby podać w miarę dokładne proporcje
W pieczeniu chleba , obojętnie jakiego, ważne jest jedna zasada ,wszystkie artykuły muszą być cieple
Jeśli coś będzie zimne ,chleb będzie słabo rósł.





Slkadniki
                                                                                                                                          


  • 1 kg mąki 650 lub 750
  • 300 g pestek slonecznka
  • 700 ml mleka
  • 1/3 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli


Wykonanie
Do szklanki ciepłego mleka dodaję drożdże i cukier , zamieszam łyżeczką aby drożdże rozpuściły się . Do miski wsypuje mąkę , na sirodku robię dołek i wlewam rozrobione drożdże . Przykrywam ściereczką , niech sobie bidulki w spokoju i cieple rosną . W tym czasie 150 g ( można trochę więcej ) pestek słonecznika miele miele na mąkę ( nie na całkiem mialką ,wystarczy raz lub dwa zakręcić ) . Jeśli drożdże już wyrosły to dodaję resztę mleka ,sól, zmielone pestki i mieszam ,zagniatam tak jak ciasto na kluski.(kiedyś próbowałam mikserem zagnieść ale niestety ciasto wkręcało się   aż do samego miksera . ) Jak już jest zagniecione dodaje całe pestki słonecznika ,powtórnie zagniatam aż pestki dobrze wymieszają się . Formuje wałek wkladam do foremki ( forma musi być wysypana mąką )przykrywam ściereczką , daje w cieple miejsce i rośnie . Do pieca wkladam  jak ciasto podwoi swoją objętość . Temperatura pieca 250 stopni przez 15-20 minut. potem z miejszam do 170 stopni ok 30 minut i można chleb wyjmowac .
ŻYCZe  SMACZNYCH  KROMEK







Chleb drożdżowy

2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie :) pozdrawiam i zapraszam na deser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje . Uwielbiam desery i na pewno wykorzystam jakiś z Twojego bloga :)) Pozdrawiam

      Usuń