czwartek, 26 lipca 2012

Mielone paluszki z brokułem

Mielone, mielone i jeszcze raz mielone. Ile potraw można przyrządzić z mielonego mięsa? Multum. Sama często robię ; pieczenie, rolady, pasztety, zawijańce, Niestety na samo słowo kotlety mielone moja rodzina głośno krzyczy że jest nie głodna. Dlatego byłam zmuszone coś wymyślić . Zaczęłam robić mielone z różnymi dodatkami i zmieniać nazwy. Udało się .








Skladniki na 6 porcji


  • 1/2 kilograma mięsa ( może być zmielone ale bezpieczniej samemu zmielić)
  • 1 jajko
  • 1 średni brokuł ( podzielić na cząstki i z blanszować)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 bułki czerstwe ( namoczyć w bulionie lub mleku)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia ( w wersji grillowanej jest nie potrzebny)

Sposób wykonania







Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać brokuł , chwilkę poddusić  ok, 4 min


















 Do mielonego mięsa dodać rozdrobnioną ,namoczoną bułkę , brokuł, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę majeranku, jajko.
Dokładnie wymieszać ( Z 30 lat doświadczenia wiem że najdokładniej tego typu składniki miesza się rękoma)






Z wymieszanej masy formuje kotlety w kształcie walców ( aby mięso nie przywierało do rąk należy je moczyć w wodzie) . Smażę na rozgrzanej oliwie na brązowy kolor z każdej strony. Przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut




W wersji grillowanej  :  przez kotlet przebijam wykałaczkę .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...