środa, 25 lipca 2012

Kotlet schabowy w cieście

Dzisiaj przez moja lodówkę przeszedł huragan . Wymiotło wszystko , puste półki .Znalazłam 3 kawałki schabu przygotowanego na kotlety , niestety tartej bułki brak, kapusta pekińska . Jak z tego zrobić coś do zjedzenia? Rano były naleśniki i zostało trochę ciasta naleśnikowego . Jedynie co mi pozostało to spróbować co wyjdzie jeśli zamiast tartej bułki , będzie ciasto naleśnikowe.





                                      Ciekawy smak to komentarz mojej rodzinki.

Składniki na 3 porcje


  • 3 kotletów schabowych
  • 1 jajko
  • 1 kefir 200g
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól,pieprz do smaku
  •  oliwa do smażenia

Sałatka
kapusta pekińska średnia
1 cebula
sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać)

Sposob wykonania

Z jajka ,kefiru, mąki,i proszku do pieczenia zrobić ciasto gęste.





Kotlety porządnie rozbijam na bardzo cienki plaster
Poruszam solą i pieprzem















Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron ok po 3 min
Przekładam do piekarnika na 10 min w tem 170 stopni









Kroję kapustę i cebule w drobne paski , skrapiam przygotowanym sosem i gotowe.

Smak naprawdę ciekawy

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...